Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950

Uitvoeringen:
A - C - D - E - F - G
D: in paren
F: oorspronkelijk embleem witte olifantHoewel op Noord-Sumatra nog olifanten voorkwamen is de olifant in de emblemen van de KNIL Infanterie bataljons X, XI en XII afkomstig uit Thailand waar de witte olifant een nationaal symbool is. Oorspronkelijk was het de bedoeling deze witte olifant ook als symbool te gebruiken, dit werd echter niet toegestaan door de koning van Thailand. Enkele van deze emblemen (met witte olifant) zijn in gebruik geweest bij administratief personeel.
De olifant in het embleem van de Bali/Lombok brigade die in Thailand uit ex-krijgsgevangenen van het KNIL was geformeerd is een aanvallende rode olifant, de Gadje Merah. Later (1946) zijn uit de brigade de Inf. bat. X en XI ontstaan, met eigen embleem en op Bali werd Inf. Bat XII opgericht met kader uit X en XI en inheemse troepen.
Variant op grove stof en v.v. drie drukkers ter bevestiging op de mouw, op de achterzijde (i.p.v. veiligheids-speld)
Deze onderofficier van het KNIL draagt op zijn (waarschijnlijk beide) mouw(en) het stoffen embleem van de Brigade Bali/Lombok.
Brigade
Bali/Lombok
S.M.I. Geisler, alias 'Jungle Johnny' met een schitterend voorbeeld van het embleem van de Brigade (met witte olifant?) en van de  rangdistinctief sergeant-majoor KNIL  Tevens een fraai voorbeeld van de  Slough Hat, een van oorsprong  Australisch tropen-hoofddeksel.
Opgericht                     19-10-1945 te Tamuan (Siam het huidige Thailand)
Onderdeel van              1e Java Echelon (eind 1945 opgeheven)
Toegevoegd aan           Trpco. Bali-Lombok, T.T.C. Zuid Sumatra
Ingedeeld bij                Bali – Lombok Brigade, Y - Brigade
Actiegebied(en)             Bali, Lombok, Palembang,  Pendopo, Teloekloeboek      Talangakar Benakat
Commandant                Majoor. J.W. van Marle     19-10-1945 / 13-02-1946
                                  Majoor  W.C.A. van Beek   13-02-1946 /
Opheffing                     19-01-1948
Heropgericht                 Medio 1948
Omgekomen                 20 man (periode 1946/1947, vermeld moet worden dat er nog 5 gesneuvelden geregistreerd staan bij de “Bali Lombok Brigade”. Of deze gesneuvelden ook bij Inf.X. ingedeeld waren is onbekend)

F.