Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Volgens de thans beschikbare informatie zou dit een baretgesp en passanten betreffen van een Indonesische cadet aan de Koninklijke Miliaire Academie te Breda van na 1950.

In Mars et Historia (nr 2, 2005) verschijnt een artikel over baretgespen gedragen door Indonesische cadetten aan de KMA met daarin de volgende informatie:

  In 1951 werden binnen het kader van de Nederlands-lndonesische Unie 27 Indonesische cadetten hij de KMA-Breda gedetacheerd om aldaar een officiersopleiding te volgen. In 1952 volgden nog twee en in 1953 nog eens acht Indonesische cadetten. Deze aspirant-officieren, in de regel zonen van Javaanse regenten spraken uiteraard allen Nederlands. Zij werden gekleed in het toenmalige veldtenue en als uitgaansuniform diende het toenmalige dagelijkse tenue, uiteraard zonder Nederlandse emblemen en knopen. In plaats van de mouwleeuw werd op beide bovenarmen de schoudertitel INDONESIA in witte letters op rood band gedragen.









  Voor de baret werd een curieus embleem vervaardigd bestaande uit de dooreen-gevlochten letters A en M en gedekt door een vijfpuntige ster. De letters staan voor de Indonesische woorden AKADEMI MJLITER en de vijfpuntige ster is het symbool van de ideale mens door daadkracht en karakter. In de rand van de gestileerde W een palmtak en een eikentak. De letters met ster zijn afzonderlijk vervaardigd en bevestigd op de baretgesp van Nederlands model. Als zodanig ontstond een goed ogend baretembleem totdat de Indonesiërs er achterkwamen wat de baretgesp eigenlijk symboliseerde. Toen was het met dit lndonesisch-Nederlandse baretembleem snel gedaan en werd het vervangen door het embleem dat in Indonesië door de cadetten wordt gedragen. Aangezien er waarschijnlijk niet meer dan 50 baretemblemen op de W zijn vervaardigd is het AM-embleem met ster zeer zeldzaam. Het bevindt zich o.a. in de historische collectie van de KMA-Breda (en wellicht bij enige gepensioneerde generaals in Indonesië )*

In tegenstelling tot de bovenstaande omschrijving betreft het hier een exemplaar dat in plaats van de letters AM, een letter T heeft. Het zou hier de letter T betreffen van het woord TERUNA dat cadet in het Maleis betekent. De reden van deze afwijkende uitvoering is mij vooralsnog onbekend. Graag laat ik mij daar verder over informeren!
Bronnen:
- Armamentaria, 2003-2004 deel 38, Wim Cappers, Nasi goreng en negerzaad, de opleiding van Indische cadetten aan de KMA 1949-1957
- Mars et Historia, 39e Jaargang, nr 2 april/juni 2005, Nederlandse baretgesp voor Indonesische cadetten *
Gesp op blauwe achtergrond. Grootste afmeting 5.8 x 4.8 cm
Achtergrond in (luchtmacht) blauw. Opvallend is de afwijkende ruwe achterzijde
Schuifpassanten (5.3 x 4.5 cm) met krans en de letter T, vervolgens voorzien van jaarbiezen (dit laatste bevestigd, zie hieronder).
Mocht u meer informatie hebben m.b.t. deze schitterende gesp, verzoek ik u vriendelijk dit met ons te delen.

Een bericht (bijvoorbeeld via de mail) zal bijzonder op prijs worden gesteld en elke waardevolle informatie
zal op deze pagina worden verwerkt (vanzelfsprekend, indien gewenst, met naams-/bronvermelding)!
Met dank aan G. van Pul
Dankzij de welwillende medewerking van de collectiebeheerder van de KMA, deze illustraties en extra informatie

Ik heb inmiddels de emblemen weten op te sporen. Gelukkig zaten daarbij ook handgeschreven beschrijvingen uit de tijd dat deze in de collectie zijn gekomen.

Bijgaand treft u 4 foto's.
1.Op de eerste foto ziet u een baretgesp met de letters AM (zoals beschreven op uw site en bron) en met een rode ondergrond.

2.Op foto 2 ziet u bijhorende schouderemblemen (links een 3e jaars cadet, rechts een 1e jaars cadet).
  Dit staat beschreven als zijnde landmacht. Eronder de straatnaam zoals ook op uw site staat.

3.Op de derde foto ziet u een schouderembleem van een 2e jaars cadet. Deze heeft dezelfde T als op uw baretembleem is te zien.    Dit staat beschreven als zijnde luchtmacht.

4. Op de laatste foto ziet u de emblemen die hierna in gebruik zijn genomen.

100% zeker kan ik het niet zeggen maar ik hoogswaarschijnlijk waren er, evenals voor de schouderemblemen, voor de landmacht en luchtmacht dus ook 2 verschillende baretemblemen in omloop. De blauwe ondergond en T van uw baretembleem zijn daarmee in lijn met de schouderemblemen. Verdere documentatie of foto's die dit bevestigen heb ik nog niet aangetroffen.


© Het Depot
© Het Depot
© Het Depot
© Het Depot