Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Sergeant L.F. Schuuring
Sergeant-instructeur bij het Indisch Instructie Bataljon
(foto beschikbaar gesteld door Kap. der Mariniers b.d. J. Schuuring)
Originele tekening van het embleem met (voorstel voor de) schoudertitel van de hand van F. Smits sr.
Tegel n.a.v. de rëunie van 25 november 1967
Op 11 december 1945 gaf de Chef van de Generale Staf het bevel tot de oprichting van het Indisch Instructie Bataljon (IIB) "Teneinde die onderdelen van de Koninklijke Landmacht , welke voor de uitzending overzee zijn aangewezen, reeds voor hun vertrek een speciale op hun taak in het Verre Oosten gerichte training te geven.."
















 


Op 26 april 1948 vond een verhuizing plaats naar de Prins Hendrikkazerne te Nijmegen. Op 6 januari 1949 werd de benaming IIB gewijzigd in Instructie Bataljon voor Indonesië  (IBVI).
Het bataljon werd op 1 december 1949 opgeheven.

De kapitein KNIL der infanterie T. Beets was de commandant van het bataljon en heeft er persoonlijk, en met veel moeite en inspanning, voor gezorgd dat dit onderdeel van de Koninklijke Landmacht als eerste  een baretgesp en schouderembleem ontving. De bewapening bestond uit de pistoolmitrailleur Sten, de Britse Brengun, en de Nederlands Indische klewang.
Indisch Instructie Bataljon
Korporaal van het Indisch Instructie-Bataljon (1947)
naar tekening van F. Smits
Het IIB werd gelegerd in het Juliana Kamp te Kijkduin, bij Den Haag, waar een realistische Indische kampong was nagebouwd. Daar kregen rekruten instructie in gevechtshandelingen, lessen in de Maleisische land- en volkenkunde, terreinleer, tropenhygiëne en sport. Verder verzorgde het bataljon demonstraties bij KL onderdelen die bestemd waren om te worden uitgezonden naar Indië. Bij ministeriële beschikking van 13 mei 1946, Militair Kabinet, Bureau 2, nr. 941  werd de samenstelling van het IIB vastgesteld. Als oprichtingsdatum wordt daarbij 1 april 1946 genoemd. De samenstelling bestond uit de Staf van het bataljon, de Stafcompagnie, de Instructiecompagnie en de Cursistencompagnie. Deze beschikking werd ingetrokken, het bataljon was immers al op 11 december 1945 opgericht.
In 1947 werd bij ministeriële beschikking  het IIB onder de bevelen van de Directeur der Infanterie gesteld. In 1948 is het IIB een onderdeel geworden van het KNIL in Nederland.



Kraagpatten van een Onderluitenant KNIL IIB
Oefenaanwijzingen nr 28 (topografie en terrein-leer), nr 29 en nr 30 (militaire aardrijkskunde van Nederlandsch Oost-Indie) t.b.v. de opleiding bij het Indisch Instructie Bataljon.
Schoudertitels
Collectie J. van Son
Zeldzaam, afwijkend schouderembleem
INSTR. BAT. V. IND.
Schuifpassant adjudant IIB
Ministriële Kennisgeving
van 6 Januari 1949, Hoofdkwartier van de Generale Staf, Sectie G 2, Nr. 1001
Naamswijziging Indisch Instructie Bataljon
In de Ministriële Beschikking van 1 September 1948, Hoofdkwartier van de Generale Staf, Sectie G 2, Organisatie, Nr. 1003 (L.O. 1948, nr 301 L) dienen de benamingen
  "Koninklijk Nederlands-Indisch Leger", "Indisch Instructie Bataljon", en de afkorting "I.I.B." telkenmale te worden vervangen door respectievelijk de benamingen
  "Koninklijk Nederlandsch-Indonesisch Leger",
  "Instructie Bataljon Voor Indonesië" en de afkorting "I.B. V. I. "

Ministriële Kennisgeving
van 23 november 1949, Hoofdkwartier van de Generale Staf, Sectie G  1 Nr. 5250
Opheffing Instructiebataljon voor Indonesië
Bij gemeenschappelijke beschikking van de Ministers van Overzeese Gebiedsdelen en van OOrlog van 27 October1949, H.K.-G.S.

1.  Door de Minister van Overzeese Gebiedsdelen wordt op 1 December 1949 opgeheven het Instructie Bataljon voor Indonesië (I.B.V.I.), hetwelk bij gemeenschappelijke Ministriële Beschikking van de Minister van Overzeese Gebiedsdelen en de Minister van Oorlog d.d. 1 September 1948, Hoofdkwartier van de Generale Staf, Sectie G 2, Organisatie, Nr. 1003, gewijzigd bij de gemeenschappelijke Ministriële Beschikking van de Minister van Overzeese Gebiedsdelen en de Minister van Oorlog, d.d. 18 November 1948, Sectie G 2, Nr. 1001, als onderdeel van het Koninklijk Nederlands Indonesisch leger in Nederland werd opgericht.

2.  Door de Minister van Oorlog wordt op 1 December 1949 opgeheven de bij het I.B.V.I. voor de duur van diens bestaan, ingedeelde Demonstratiecompagnie voor de Indische gevechtsopleiding, hetwelk bij gemeenschappelijke Ministriële Beschikking van de Minister van Overzeese Gebiedsdelen en de Minister van Oorlog d.d. 1 September 1948, Hoofdkwartier van de Generale Staf, Sectie G 2, Organisatie, Nr. 1003, gewijzigd bij de gemeenschappelijke Ministriële Beschikking van de Minister van Overzeese Gebiedsdelen en de Minister van Oorlog d.d. 18 November 1948, Sectie G 2, Nr. 1001, als onderdeel van het Koninklijk Nederlands Indonesisch leger in Nederland werd opgericht.

3.   Het bij het I.B.V.I. ingedeelde personeel van het K.N.I.L. wordt ter beschikking gesteld van de Minister van Overzeese Gebiedsdelen.

4.   Het bij de Demonstratiecompagnie voor de Indische gevechtsopleiding ingedeelde personeel der Koninklijke landmacht wordt ter nedere indeling ter beschikking gesteld van de Adjudant-generaal der Koninklijke landmacht.

5.   Het I.B.V.I. wordt als beheerseenheid van de K.L. met ingang van 1 December 1949 opgeheven.

6.   Het aan het I.B.V.I. ter beschikking gestelde materiaal behorende tot de K.L. wordt voor een nadere bestemming ter beschikking gesteld van de Kwartiermeester-generaal der Koninklijke landmacht.

7.   Het bij het I.B.V.I. aanwezige tot het K.N.I.L. behorende archief, wordt ter beschikking gesteld van de Commandant van het K.N.I.L. - Centrum Nederland te Nijmegen.

8.   Het bij het I.B.V.I. aanwezige tot de K.L. behorende archief, wordt ter beschikkinggesteld van het Hoofd Archief Koninklijke landmacht.