Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
De Nederlandse mariniers in de VS hadden de beschikking over vier verschillende tenues van Amerikaanse makelij: wintertenue, zomertenue (tropen), werktenue en veldtenue, allen volgens het USMC model.

Hier een voorbeeld van het wintertenue, een korte jas (met twee borstzakken en twee lage zakken) en een broek, beide van olijfgroene stof. Verder een overhemd van kaki stof, een lange stropdas van kaki katoen, handschoenen van bruin leer of groene wol, bruine of kaki sokken van wol of katoen en hoge of lage bruine schoenen. Om het middel van de korte jas werd een bruinleren koppel gedragen met koperen gesp. Het hoofddeksel was een groene platte pet, voor officieren met bovenop een gevlochten groen kruis of een veldmuts van groene stof, in eerste instantie v.v. het onklare anker met kroon, later van een klein korpsembleem in bronzen uitvoering (het zgn. 'torretje').
Het mouwembleem van de tankcompagnie van de Mariniersbrigade: een gepantserde hand die een zwaard vasthoudt, symbolisch voor de taak van de compagnie
Op de het wintertenue werden rangonderscheidings-tekens gedragen volgens Amerikaans model (met de punt omhoog). In dit geval een sergeant. Daarboven het onderscheidingsteken van de Mariniersbrigade, alleen gedragen op de linkerbovenmouw.
Bekende foto van mariniers die in mei 1944 de filmstudio's in Hollywood bezoeken met in het midden Gary Grant. De marinier links draagt nog het vooroorlogse blauwe tenue. De overigen zijn gekleed in het wintertenue van het USMC. De officier met platte pet en onklaar anker, de overigen met veldmuts v.v. torretje

Vervolg
Zomertenue MarBrig