Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Van oorsprong een Amerikaanse, experimentele, tank-helm (Model 13), later bekend geworden als de M1, ontwikkeld in de jaren '30. Deze tankhelm vertoond veel gelijkenissen met de toenmalige US infanterie helm zoals duidelijk te zien is. Het is vooralsnog niet geheel duidelijk, hoe dit model in Indië terecht is gekomen en vervolgens aldaar is gebruikt als trainingshelm voor het SOP. Het Amerikaanse leger had inmiddels al een ander model als tankhelm ingevoerd, het lot van deze helmen in de US blijft tevens een vraag.
 
Een zeer aannemelijke theorie is dat de helm behoorde bij een bestelling van 600 Marmon Herrington tanks in de VS, begin van de jaren '40 (een bestelling die cash betaald werd....!). Op 7 exemplaren na is van verdere levering van deze tank niets meer gekomen, de Japanse invasie heeft dat voorkomen. Het is niet ondenkbaar dat de helmen die (wellicht) bij deze bestelling hoorde, Indië wel op tijd hebben bereikt maar in al die jaren van bezetting geen enkele bestemming hebben gekregen, waarschijnlijk ook vergeten en na 1945 weer zijn ontdekt en een nieuw en verrassend doel hebben gekregen.
SOP
Traininghelm
Deze theorie wordt versterkt door een foto die ik aantrof in het geweldige standaardwerk 'KNIL- CAVALERIE 1814-1950' door C.A. Heshesius van een Marmon Herrington van het KNIL in Suriname tijdens de oorlog.
 
De Rawlings helm werd niet alleen voor para doeleinden gebruikt, zowel bij de MP/KMAR als bij de troep werd de helm o.a. gebruikt als motorhelm. Een fraai voorbeeld hiervan bevindt zich in het Verbindingsmuseum, een Rawlings helm met wit/blauwe markering, de kleuren van de verbindingsdienst. Op deze foto een Rawlings gebruikt door een KNIL motor ordonnans