Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
MP baret-gesp in zilverkleurig metaal.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de MP, in navolging van de KMAR, ook een zilverkleurig embleem zou dragen. Maar zilverkleurige uitmonstering was van oudsher voorbehouden aan bereden troepen. Bereden in deze zin was de MP niet, vandaar dat de uiteindelijke gesp koperkleurig werd. (En zoals de overlevering het wil doen geloven, op bijzonder sterk aandringen van de KMAR ....).
Nog op het originele uitgifte karton van Cordesius & Zonen.
VP
Veldpolitie
Volgens 'Het woordenboek van Jan Soldaat in Indie' van Henk Salleveldt staat deze afkorting voor 'Veiligheidspolitie', lichtbewapende troepen ingezet bij de demarcatielijn.
SP
Scheepspolitie.
In feite geen politie-eenheid maar uit de door een troepenschip vervoerde militairen aangewezen personen (veelal leden van de KMAR), die waren belast met politiediensten aan boord en die zich middels de armband konden onderscheiden.
Foto met tekst uit 'De Spiegel' van 8 april 1950, in het artikel 'Jongens komen als kerels terug'.
De schuifpassanten met blauwe bies zijn gedragen door de Marechaussee/Militaire Politie in Ned. Indië. In de blauwe bies werd vaak de metalen versie van de letters MP gedragen. De blauwe bies werd voor het eerst in de Engeland periode gedragen, zonder embleem en rechtstreeks op de schouder-passanten van het battledress en overjas. Deze bies staat omschreven in Kledingvoorschrift 1944, pagina 14, punt 229 als: Militairen, behorende tot de Koninklijke Marechaussee, dragen op beide schouderbedekkingen van de veldblouse en overjas een lis, ongeveer 5 cm breed, van dezelfde kleur als aangegeven voor het kraagpatje der Koninklijke Marechaussee.
Aanbevolen literatuur:
- A.J. van Veen, Tjampoer Marechéplisie,  Amsterdam, 1991
- A.J. van Veen, Militaire Politie in Nederlands-Indië 1945-1951 Amsterdam, 1997

Naam linten gelijktijdig gedragen in de Engelse (linkerbovenmouw van de uniform) en in de Nederlandse taal (rechterbovenmouw van de uniform)
Stoffen embleem, volgens  majoor b.d. B.C. Cats, op eigen initiatief, slechts op zeer kleine schaal ingevoerd/ gedragen, waarschijnlijk op Java.
Set schouder-passanten 2e Luitenant MP-KNIL. Dit betreft een 'omgebouwde' set. De contouren van de oorspronkelijke KL pat zijn nog te zien
Als onderdeel van het KNIL werd na de Japanse capitulatie een Korps Militaire Politie opgericht. Behalve KNIL personeel trof men hierbij ook OVW'ers aan, o.a. van het op Malakka opgeheven Gezagsbataljon Indië. Het korps werd georganiseerd in enige bataljons die in verschillende delen van de Indische archipel waren gestationeerd. Na aankomst van twee compagnieën Koninklijke Marechaussee van de 1e (C) Divisie '7 December' (DMC 1 en 2), bepaalde de Legercommandant dat de KMAR met het Korps MP zouden worden samengevoegd met behoud van het korps. De officiele benaming van deze samengevoegde onderdelen luidde: Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee, met als oprichtingsdatum 14 augustus 1946. In het spraakgebruik heette het  de 'tjampoer Marecheplisie (tjampoer = mengelmoes). De kleine afdelingen die voor de handhaving van orde en rust over grote gebieden waren verspreid konden nu worden samengesteld uit personeel van beide onderdelen.

Zo bestond gedurende de jaren 1946-1950:
* Staf Korps MP/Koninklijke Marechaussee te Batavia
* 1e bataljon te West-Java met Staf te Bandoeng
* 2e Bataljon in de buitengewesten met Staf te Makassar
* 3e Bataljon te Sumatra met Staf te Medan
* 4e Bataljon te Midden-Java met Staf te Semarang
* 5e Bataljon te Oost-Java met Staf te Soerabaja

Voor de MP-KNIL is geen specifiek mouwembleem bekend. Wel werden boven de rangonderscheidingstekens telkens de initialen MP gedragen. Tijdens de dienst werd een blauwe armband gedragen met gele letters MP.
In 1948 werd voor de MP-KNIL een donkerblauwe baret ingevoerd waarop een embleem in koper, bestaande uit twee gekruiste zwaarden op een brandende toorts, omgeven door een lint waarop MILITAIRE POLITIE. Het geheel op een gesp. Verkleind en zonder gesp werden emblemen als schouderembleem gedragen.
Armband vastgesteld bij MB van 9 juni 1944, vervallen bij MB van 30 januari 1951 (KL)
Militaire Politie KNIL
Schuifpassant van een 2e Luitenant MP, met afwijkend embleem (kleiner in afmeting en wat grof in afwerking). Wellicht 'home-made'.
Armband zoals gedragen in Indië
Foto coll. B. Smulders
Auto-vaan van Commandant Korps Militaire Politie, na model Commando-vlag zoals vastgesteld  bij Beschikking Nr. 3074/G.S. 35, d.d. 14 september 1946. Afmeting: 32.5 x 19 cm.
Zie ook pagina 102 van Militaire Politie in Nederlands-Indië 1945-1951 van A.J. van Veen