Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Uitvoeringen:
A - B - D - E
B & E: rood/zwart voor div. artillerie
D: oorspronkelijk embleem
E, stoffen variant van B,
niet vermeld in de lijst Ekeris/Cats
 
Collectie Frans Scalé
Stafkwartier
A-Divisie
Variant D, het oorspronkelijke embleem, ingevoerd bij beschikking van de Legercommandant nr. 283/GS/35 dd 11 juli 1946. In groen het eiland Madoera en het gebied van Soerabaja en omgeving. In lichtblauw de Javazee, Westervaarwater en de Straat Madoera. Een witte krokodil dekt het eiland Madoera met de staart, de Straat Madoera met het lichaam en met de kop het gebied rond Soerabaja.
De A-divisie verbleef op Oost-Java en het embleem  symboliseerde het Nederlandse gezag aldaar.

Het is een goed voorbeeld van een ontwerp dat, na eerst goedgekeurd te zijn, in tweede instantie werd afgekeurd door de legerleiding, op grond van een twee-tal vereisten die betrekking hadden op het ontwerp. Het embleem moest niet teveel symbolen en/of afbeeldingen  hebben (het mocht niet 'te druk' zijn) en moest van afstand herkenbaar blijven. Dat gold niet voor dit ontwerp. Vandaar de invoering van een nieuw embleem. Bij beschikking van de LC nr 1823/GS/35 dd 21 april 1947 werd het vervangen door het vijfhoekig schild.

Het embleem werd alleen door de divisie-staf gedragen. De onderdelen droegen het embleem van de brigade waartoe zij behoorden.

De A-Divisie bestond uit:
- de X-Brigade
- de 4e Infanterie Brigade/D-Divisie
- de Mariniersbrigade
- ter aflossing werd hierbij later tevens ingedeeld de 42e Zelfstandige Infanterie
  Brigade (G-brigade)

De divisie verbleef in Oost-Java.
Met dank aan
de heer R. Bodoux