Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Zowel het baret-embleem als het mouw-embleem gedragen door een KNIL onder-officier.
Mouwembleem Ie t/m IXe
Esk. Vechtwagens KNIL
Baret-embleem
KNIL Vechtwagens
Leden van het Depot Pantsertroepen droegen op hun schouderpassanten hetzij twee gekruiste sabels (wapenembleem van de vooroorlogse cavalerie van het KNIL) hetzij de Vickers Carden Loyd tank in zij aanzicht (wapenembleem van het vooroorlogse Bataljon Vechtwagens en Mobiele eenheid).

Als eenheids-hoofddeksel droegen allen de zwarte vooroorlogse tankbaret met daarop (zonder ondergrond) het zilveren embleem van de twee gekruiste lauwertakken en de tank. Dit embleem is ook, in verschillende variaties, in stof aangemaakt (zie afb. hier onder)

Fraaie set schuifpassanten Sergeant-Majoor KNIL Cavalerie met zeer afwijkende distinctieven.

Schitterend  baret embleem KNIL vechtwagens in zilver, met naar rechts gewende vechtwagen.
Schuifpassant Kapitein Vechtwagens
(Aangezien pantser-/ vechtwagens in het KNIL waren ingedeeld bij de Infanterie betreft dit dus een kapitein en geen Ritmeester.)
Eigen aanmaak embleem, uitgesneden uit zeer dun aluminiumplaat en tot in detail bewerkt
Schuifpassant brigadier
De Vickers-Carden-Loyd light tanks werden door het KNIL in de jaren '30 aangekocht en dienden als inspiratiebron voor het baretembleem
Een schuifpassant spandri en baretgesp KNIL vechtwagens in Suriname, beide fraaie, eigen aanmaak
Drie varianten, waarschijnlijk fabrikant gerelateerd. De aanleiding tot het maken van het vergulde exemplaar is mij niet bekend.
Uitvoering in zilver/ wit-metaal, bestemd voor de epauletten van het vooroorlogse witte uniform (jas toetoep), na 1945 doorgebruikt op diverse uniformen (en dus waarschijnlijk tegen de voorschriften in, maar gezien materiaal schaarste was dat laatste in die tijd zeker geen uitzondering!)

Scans via F. Scalé