Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Engelse/Australische aanmaak
Nederlandse, geweven aanmaak
Brabants weefsel
KNIL
Mouwleeuwen
Engelse aanmaak (herkenbaar aan de zwarte garen)
Nederlandse aanmaak
Koninklijke Landmacht (model 1947)
Bij MB van 23 april 1946 werd bekend gemaakt dat de bestaande mouwleeuw vervangen zou worden door een heraldisch juiste leeuw, niet rustend op de banderol, terwijl het woord NEDERLAND zou worden vervangen door de spreuk uit het Rijkswapen. Ook kreeg de leeuw nu weer een helmkroon in plaats van een koningskroon.
Bij MB van 09 november 1946 werd de nieuwe mouwleeuw omschreven. Oude exemplaren met het opschrift NEDERLAND mochten, in verband met materiaal schaarste, tot nader order worden (af-)gedragen
Koninklijke Landmacht (tot 1947)
KNIL mouwleeuw,  officiers uitvoering
Het KNIL droeg als regel geen mouw-leeuw op de (tropen-) uniform. Uitzondering hierop was de zogenaamde Europese uniform, gebruikt bij verlof naar Nederland. Hierop werd wel een mouwleeuw gedragen maar als onderscheiding van de Kl-leeuw werd hier nadrukkelijk de herkomst van de desbetreffende militair vermeld. Uitzonderingen hierop zijn echter bekend, bijvoorbeeld t.b.v. de troepen in Australië en voor het VK-KNIL (zie: * )
Er bestaan, zeker in de periode tot 1958, veel variaties van de mouwleeuw
Na de Duitse inval en de capitulatie van het Nederlandse leger waren kleine groepen militairen, voornamelijk uit Brabant en Zeeland, via België en Frankrijk naar Engeland ontkomen. Daar werd het oude Nederlandse uniform vervangen door de Britse battle dress. Nu kwam echter de behoefte naar voren de Nederlanders te onderscheiden van de vele andere in Engeland verblijvende nationaliteiten, gekleed in dezelfde battle dress. Zo werd de Nederlandse leeuw uit het rijkswapen, staande op een banderol met als opschrift het woord NEDERLAND als nationaal embleem gekozen en sindsdien door alle Nederlandse militairen op de linkermouw gedragen. Het eerste Nederlandse mouwembleem van na 1940 was ontstaan.

Uit die tijd dateert ook de mouwleeuw met onderschrift NEDERLANDSCH INDIE. Deze was (in eerste instantie) bestemd voor militairen van het KNIL die men naar Engeland wilde zenden om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. Het uitbreken van de oorlog in Azië en de hieropvolgende capitulatie van het KNIL heeft dit verhinderd. Later werd dit model mouwleeuw o.a. gebruikt voor de Europese uniformen van het KNIL