Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Uniformen
KL/KNIL
Volgende pagina
Overall, camouflage, M-1942 (One-piece jungle suit 1942)
In Hollandia, op Nieuw Guinea werd eind 1945, begin 1946, via de Legeraanschaffingsdienst van het KNIL, een grote partij overalls aangekocht van de Amerikaanse strijdkrachten die aldaar diverse depots hadden ingericht.
In Indie werd de overall hoofdzakelijk aan de infanterie uitgereikt, zowel KL als KNIL. De overall was speciaal ontwikkeld voor gevechten in de pacific en gaf een maximale bescherming tegen insecten e.d. Tijdens de gevechten op Nieuw Guinea in 1943 kwam er kritiek op de overall. Het was te zwaar, te warm, de stof nam teveel vocht op waardoor het gewicht nog meer toenam. Bovendien was de stof winddicht waardoor de overall niet kon luchten. Een veel gehoorde kritische noot was niet zozeer te wijten aan de stof alswel aan het feit dat het een overall betrof. Bij de stoelgang moest vrijwel de gehele overall worden uitgetrokken, een aspect dat vooral te velde een groot bezwaar kon zijn...
De camouflageoverall werd in Indie ook wel rimboe-overall, panterpak of tijgerpak (zie KNIL Infanterie bataljon I) genoemd. Het kwam voor dat het broekgedeelte eerder versleten was dan het bovenstuk. In dat geval knipte de betrokkene de 'broek' er af en droeg alleen het bovenste deel met een groene broek.

Bron: Van grijsgroen naar camouflage door M. Talens, Apeldoorn 2007
Pet, veld, grijsgroen (tropenpet)
(US Cap Herringbone Twill M-1941)
Ook wel plopper- of vechtpet genoemd. In dit geval v.v. de klimmende leeuw met NEDERLAND in de banderol
Britse kijker nr 2 MK-II
Kaartentas MK 1
Brits model, in het Nederlandse leger ingevoerd vanaf 1940 (verviel in 1987!) Hier gevuld met een kaart van Midden-Sumatra.
Kijkertas, doostype, ten behoeve van de kijkers  nr 2 MK-II en nr 2 MK-III
US army watch
Aan de koppel (MK-1937) een kompastasje t.b.v. het vloeistofkompas MK-3 en een revolverholster (Canadees model) voor de Webley revolver met koord.
Model 191 Collins manchete, Amerikaanse makelij, 1945