Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Bijlage I behoorende bij schrijven A.H.K.  G.S. dd. 11 juli 1946
No. 283/G.S./35
 
A. Algemeen Hoofdkwartier.
Beschrijving:
Donkerblauw vierkant veld. In het midden een oranje klimmende leeuw, ter weerszijden omgeven door een oranje lauwertak
 
B. Kwartiermeester-Generaal
Beschrijving:
Donkerrood schild, in het midden een blauw Mercuriushelm met vleugelen van zilver gedekt door de gestyleerde letters K.M.G. Het geheel ter weerzijden omgeven door een lauwertak in zilver.
 
C. Adjudant-Generaal.
Beschrijving:
Een blauw schild. In het midden met geel omboord de oranje letters "Nederlandsch-Indië". Daarboven een klimmende leeuw in geel. Onder de letters een geel monogram aangevende de letters A.G.
 
D. Directoraat Centrale opleidingen.
Beschrijving:
Een vierkant zwart veld. In het midden drie elkaar snijdende circels resp. rood-wit-blauw. Het geheel ter weerszijden omgeven door een oranje lauwertak.
 
E. Topografische Dienst.
Beschrijving:
Een vierkant beige veld. In het midden een groen schild ongeven door een zwarte bies. In het midden van het schild een zwarte theodoliet (*1) . De bovenzijde van het schild boogvormig omgeven door een, een centimeter breede en met een zwarte bies omboorde, oranje band.
 
F. Stafkwartier A-divisie.
Beschrijving:
Een schild waarin in groen het eiland Madoera en het gebied van Soerabaja en omgeving, ten dele is aangegeven. In lichtblauw de Javazee Westervaarwater en Straat Madoera. Een witte krokodil dekt het eiland Madoera met de staart, de Straat Madoera met het lichaam en met den kop het gebied van Soerabaja. De Javazee wordt gedekt door de golvende driekleur in het midden waarvan de letter A in oranje is aangebracht. Het geheel gedekt door een verticaal staand, ontbloot slagzwaard, waarvan de kling in blauw en het gevest in oranje is uitgevoerd. Het schild is omgeven door een oranje bies.
 
G. Stafkwartier B-divisie.
Beschrijving:
Een donkerblauw schild waarop in goud of oranje het wapen van Batavia.
 
H. T-brigade.
Beschrijving:
Een zwart vierkant veld waarin een tijgerkop.
 
I. U-brigade
Beschrijving:
Een schild met een donkerblauw veld, waarin een grijze helm met open vizier. Op de helm vier rode pluimen.
 
J. V-brigade
Beschrijving:
Een rood-wit-blauw schild waarop de nationale kleuren in diagonale banen is aangebracht. Het schild is omgeven door een zwarte bies. In het schild een oranjekleurige "V".
 
K. W-brigade.
Beschrijving:
Een regelmatig zeshoekig oranje veld. In het midden een onbloot bajonet ter weerszijden omgeven door takken van Waringinblaren.(*2)
 
L. X-brigade
Beschrijving:
Een schild waarvan het veld in Nassausch-blauw. In het midden een oranje kleurig staande leeuw op een witte X.
 
M. Troepencommando Sumatra.
w.o. begrepen BANGLA, BILLITON de eilanden van den RIOUW ARCHIPEL en de eilanden          van den LINGGA ARCHIPEL.
Beschrijving:
Een vierkant oranje veld, waarop in licht groen, diagonaal van links beneden naar rechts boven een ontbloot zwaard. Het geheel in het hart gedekt door een schild van Naussausch-blauw waarop een heraldieke kroon.
 
N. Hoofdkwartier Groote Oost-Borneo
Beschrijving:
Lichtblauw rond veld omgeven door drie cirkels in de kleuren rood, wit, blauw. In het veld in geel, gestyleerd de letters G.O.B.
(vreemd genoeg wordt in deze beschrijving geen melding gemaakt van de letter H die in het embleem duidelijk zichtbaar is)
 
O. W.-afdeling van Borneo
Beschrijving:
Lichtblauw schild waarin twee gekruiste mandau's, waarvan de kling wit, de stootring oranje en het gevest rood is.(*3)
 
P. Z.- en O. afdeling van Borneo.
Beschrijving:
Een rond zwart veld. In het veld twee gekruiste mandau's, waarvan de kling geel, de stootring en het gevest in wit (zilver) is uitgevoerd.
 
Q. Celebes en Onderhoorigheden.
Beschrijving:
Een groen schild omgeven door een oranje bies. Boven in het veld de driekleur. In het midden staande op horizontale, zwarte lijn een in bruin uitgevoerd hertzwijn met witte slagtanden.
 
R. Timor en Onderhoorigheden.
Beschrijving:
Een hoefijzervormig lichtgroen schild, omgeven door een gesloten, rooden rand aan de benedenzijde onderbroken. In het schild een steigerend paard in blauw uitgevoerd met daaronder eveneens in blauw het woord "Timor".
 
S. Molukken en Nieuw-Guinea.
Beschrijving:
Een geel schild omgeven door een rooden bies. In het schild een zeventakkig gestyleerde Sagopalm. De stam bruin, de takken en de voet groen.
 
 
 
* 1) Een theodoliet is een meetinstrument uit de landmeetkunde. Met een theodoliet kan men horizontale en verticale hoeken met een hoge nauwkeurigheid meten. Dit toestel is in essentie niet meer dan een kijker die draait om twee assen. Op de beide assen zit een systeem dat toelaat de waarde van de betreffende hoek af te lezen. Een theodoliet is niet in staat om afstanden te meten.
 
* 2) Een waringinboom is een grote boom met wortel groeiende slierten die van de zijtakken van de boom groeien. De slierten groeien hoe langer hoe meer naar beneden totdat zij de grond raken en dan hun weg zoeken dieper in de grond. Ze helpen in voeding en zuigen zowel vocht als water op om de moederboom het werk lichter te maken. De boom is van het plantengeslacht Ficus en wordt als 'Heer van het woud' voorgesteld. Wordt in heel Azie aangetroffen maar heeft vooral in India en Indonesie de naam van 'Spirit-boom'.
 
*3) Mandau's worden gewoonlijk aangeduid als 'koppensnellerszwaard'; het koppensnellen was vroeger een traditie bij de Dayak. In tijden van rust werd een mandau echter ook als hak- of snoeimes gebruikt. Zoals op vrijwel alle Indonesische eilanden onderstreepte het wapen/werktuig de positie van de eigenaar: hoe hoger diens status, des te extravaganter zijn mandau. Bij het zwaard hoorde een mes dat was bevestigd op de schede van de mandau. Het mandau-lemmet was gewoonlijk een fraai staaltje van ijzersmeedkunst.