Het Vergeten Leger
Nederlandsch Indië 1945-1950
Hoofddeksels

Bijzondere
baretemblemen.
Korps Militaire Politie
Het embleem wordt gevormd door een brandende toorts, gedekt door twee gekruiste, naar omlaag gerichte zwaarden. Toorts en zwaarden zijn aan de onderkant omgeven door een banderol waarop de woorden MILITAIRE POLITIE. Het embleem is van massief koperkleurig metaal (zilverkleurig metaal komt voor, maar zeer zeldzaam. Van oorsprong zou het ook de bedoeling zijn geweest dat de MP, in navolging van de KMAR, het zilverkleurig embleem zou dragen maar zilverkleurige uitmonstering was van oudsher voorbehouden aan bereden troepen. Bereden in deze zin was de MP niet, vandaar dat de uiteindelijke gesp koperkleurig werd)
Ingevoerd in mei 1948 in het voormalig Nederlands Indië en gedragen door personeel dat was ingedeeld bij dit korps en niet afkomstig was van de Koninklijke Marechaussee.
Vervallen eind 1950
Indisch Instructie Bataljon
Het embleem wordt gevormd door een palmboom waarop zich twee kleine klewangs kruisen. Op het snijpunt van de klewangs een banderol waarin het opschrift IND. INSTR. BATALJON. De einden van de banderol slingeren zich om de punten van de klewangs. Het embleem is van goudkleurig metaal, kleur ondergrond is lichtgroen.
Vastgesteld bij MB van 13 mei 1946, nr 941 .
Vervallen bij MB van 23 november 1949, nr 5250
Baretembleem Pantsertroepen KNIL.
Het in 1940/1941 ingevoerde velduniform voor bemanningen van vechtwagens bracht iets nieuws voor het KNIL: de baret (toen 'vechtwagen-muts' genoemd) met embleem. De baret werd naar links getrokken gedragen. Het embleem wordt gevormd door een afbeelding van een lichte Vickers Carden Loyd tank (bij het KNIL ingevoerd in 1937) met twee lauwertakken daar omheen. Het embleem is van zilverkleurig metaal.
Het tankpersoneel van het KNIL droeg al voor WO II de zwarte baret.
Vervolg baretgespen
Klik hier voor meer foto-informatie
Klik hier voor meer foto-informatie
Klik hier voor meer foto-informatie
Vervolg hoofddeksels